Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί παραδοσιακοί μαρκετέρ είναι ότι ο κόσμος του μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων αλλάζει ταχύτατα. Οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα για να συνεργαστούν με τους πελάτες δεν είναι σήμερα όπως ήταν πριν από ένα χρόνο.

Έχουμε εισέλθει επισήμως σε μια εποχή όπου το social media μάρκετινγκ έχει ωριμάσει. Οι εταιρείες πρέπει να αναρωτηθούν αν έχουν ωριμάσει μαζί με αυτά.

Η στατιστική λέει ότι 98% των brands εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα social media για να διαφημίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στους πελάτες τους, αλλά δεν ασχολούνται πραγματικά με αυτά, πράγμα που υπονομεύει την αξία της έννοιας της  κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε μερικά tips για να προχωρήσετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να είστε κοινωνικοί

Για πολύ καιρό αντιμετωπίζαμε τα social media ως αντιδραστική πλατφόρμα, αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι πάντα ενεργές σε κοινωνικό επίπεδο. Κάθε φορά που κάποιος αναφέρει το όνομά σας, ακόμα και έμμεσα, πρέπει να είστε έτοιμοι να λάβετε το μήνυμα αυτού του ατόμου και αν χρειαστεί να δώσετε ένα feedback.

Πρόκειται για την εξατομίκευση της εμπειρίας των πελατών, εμπλέκοντας τους πελάτες ή ακόμα και τους ανταγωνιστές σε συνομιλία. Είναι ένας καλός τρόπος να δείτε ποια θέματα σχετίζονται με το brand σας και να εντοπίσετε τους επηρεαστές.

Βαθμολογήστε τη συμμετοχή σας

Το να ανταποκρίνεσαι κάθε φορά στις ανάγκες του κάθε πελάτη σε κάθε κανάλι είναι δύσκολο. Ευτυχώς, υπάρχει ένα πλήθος εργαλείων και τεχνολογιών διαθέσιμων σήμερα που μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά πιο εύκολη και ευχάριστη.

Τα εργαλεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν στο μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων, δίνοντας την δυνατότητα μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας ελέγχου να προγραμματιστεί και να δημοσιευτεί το content στον κατάλληλο πελάτη.

Επιταχύνετε την αναγνωρισιμότητα του brand

Η παραδοσιακή διαφήμιση μάς δίδαξε την αξία και τους περιορισμούς των χορηγουμένων διαφημίσεων. Στα social media, από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν τους πελάτες με ποικίλους τρόπους.

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρετε τι δημοσιεύετε και πώς το δημοσιεύετε. Πρέπει να ξέρετε ποιο είναι το κοινό σας και να χρησιμοποιείτε τα στατιστικά δεδομένα για να στοχεύετε τις δημοσιεύσεις σας στα συγκεκριμένα κανάλια. Πρέπει επίσης να ξέρετε τι θέλει και τι περιμένει από εσάς ο πελάτης, προκειμένου να δημοσιεύετε το σχετικό περιεχόμενο που θα έχει ενδιαφέρον για το στοχευμένο κοινό.

Ο τελικός στόχος είναι να παρουσιάσετε το σωστό content στον κατάλληλο πελάτη στο σωστό κανάλι ή συσκευή (ή και τα δύο) τη στιγμή που είναι πιο πιθανό να θελήσει να το διαβάσει. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η συνάφεια του μηνύματός σας.

Το κλειδί για την επιτυχία

Οι κύριοι στόχοι του κάθε μαρκετέρ:

-  Να αποκτήσει νέους πελάτες

-  Να εξυπηρετήσει τους τρέχοντες πελάτες

-  Να χτίσει μια πιστή πελατειακή βάση

Είναι απολύτως κρίσιμο να απαντάτε σε κάθε πελάτη σε κάθε κανάλι. Μην ξεχνάτε ότι το μάρκετινγκ των κοινωνικών μέσων δεν λειτουργεί αυτόματα. Πρέπει να έχετε ειδικό προσωπικό και τις ειδικές τεχνολογίες, ώστε να εξασφαλίσετε την ομαλή επικοινωνία με τον πελάτη σας. Αυτή είναι η συνταγή για την επιτυχία του socialmediamarketing.