Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι μία από τις πιο πολύτιμες στρατηγικές μάρκετινγκ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το brand σας. Δεν είναι χρονοβόρο και δεν κοστίζει πολύ αλλά έχει τη δυνατότητα να φέρει τεράστια απόδοση.

Πριν ξεκινήσετε, πρέπει να γνωρίζετε τα δύο μεγάλα προβλήματα με τον υπολογισμό του ROI μιας καμπάνιας του μάρκετινγκ περιεχομένου.

To πρώτο είναι ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας του μάρκετινγκ περιεχομένου. Σχεδόν κάθε καμπάνια περιεχομένου ξεκινά με μια αρνητική απόδοση επένδυσης (ROI).

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη δυσκολία αντικειμενικού υπολογισμού του πολύπλευρου οφέλους που μπορεί να προσφέρει το μάρκετινγκ περιεχομένου. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να μετρήσετε το brand awareness, αλλά οι βελτιώσεις θα εμφανιστούν με τη μορφή των πρόσθετων πωλήσεων.Όταν γνωρίζετε την απόδοση της επένδυσής σας (το ROI), μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για να βελτιώσετε μια αποτυχημένη καμπάνια  ή να εντοπίσετε τους πιο κερδοφόρους τομείς της στρατηγικής σας για να εστιάσετε σε αυτούς στους επόμενους μήνες.

Υπολογίστε την επένδυσή σας

Ρίξτε μια ματιά στο τι ξοδεύετε για τη στρατηγική του μάρκετινγκ περιεχομένου, και προσπαθήστε να μην αφήσετε τα έξοδά σας χωρίς απόδοση. Αν συνεργάζεστε με κάποιο marketing agency μπορείτε να υπολογίσετε αυτό το κόστος πολύ απλά.Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης που ασχολούνται με την καμπάνια περιεχομένου, θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος από την άποψη του χρόνου που ξοδεύουν και του μισθού τους. Τελικά, θα βρείτε ένα ποσό το οποίο ξοδεύετε για το μάρκετινγκ περιεχομένου σε ένα συγκεκριμένο μήνα. 

Υπολογίστε την αξία μετατροπών

Το μεγαλύτερο ερώτημα του ROI είναι το ποιο είναι το κέρδος που φέρνει το περιεχόμενό σας. Ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσετε αυτό είναι μέσω των μετατροπών σας στο website. Για παράδειγμα, αν πουλάτε προϊόντα, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να υπολογίσετε τη μέση τιμή αγοράς. Υπολογίστε πόσες μετατροπές παίρνετε σε ένα συγκεκριμένο μήνα.

Υπολογίστε την επίδραση του περιεχομένου

Τώρα, θα πρέπει να δείτε αυτές τις μετατροπές και να τις περιορίσετε σε εκείνες που ολοκληρώθηκαν από τα άτομα που επηρεάστηκαν από τη στρατηγική του μάρκετινγκ περιεχομένου. Εάν χρησιμοποιείτε το περιεχόμενο στην καμπάνια στα social media, μπορείτε να έχετε μια πλήρης εικόνα για την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και για το κοινό σας. Στο τέλος αυτού του βήματος θα πρέπει να έχετε έναν αριθμό για τις συνολικές μηνιαίες μετατροπές που αποδίδονται στην καμπάνια περιεχομένου σας.Πολλαπλασιάστε το με τη μέση αξία μετατροπής και θα λάβετε ένα σύνολο για τα άμεσα μηνιαία οφέλη του μάρκετινγκ περιεχομένου.

Απολαύστε τα οφέλη

  •  Ορατότητα του brand. Το να προωθείτε τα προϊόντα σας στα social media σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα γνωρίζουν την εταιρεία σας, χωρίς να επισκεφτούν τον ιστότοπό σας. Οι πιθανότητες να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας ωστόσο αυξάνουν.
  • Η φήμη του brandΚαθώς κερδίζετε περισσότερους αναγνώστες, οπαδούς και αναπτύσσετε σχέσεις με τους πελάτες, η φήμη σας ως brand θα αυξηθεί. Αυτό θα κάνει τους επισκέπτες να εμπιστεύονται το brand σας και θα αυξήσει τις μετατροπές στο μέλλον
  •  Διατήρηση σχέσεων. Το περιεχόμενό σας είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της τρέχουσας βάσης των πελατών σας, ειδικά εάν ένα μέρος της στρατηγικής περιεχομένου είναι αφιερωμένο στην εξυπηρέτηση πελατών.

Μπορείτε να συγκρίνετε τα μηνιαία σας έξοδα με τα μηνιαία αντικειμενικά οφέλη της καμπάνιας περιεχομένου σας, για να υπολογίσετε το ROI  του μάρκετινγκ περιεχομένου.                 .·