Η φωνητική αναζήτηση συζητείται συνήθως στο πλαίσιο του B2C SEO, αλλά χρησιμοποιείται για κάτι περισσότερο από τη λήψη οδηγιών σε κοντινά εστιατόρια. Η φωνητική αναζήτηση υιοθετείται για διάφορους σκοπούς και η επιρροή της σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις στο επίπεδο B2B αναπτύσσεται ταχύτατα. Εξετάζοντας ποιος χρησιμοποιεί τη φωνητική αναζήτηση, γιατί και πού τη χρησιμοποιεί θα βγάλετε συμπέρασμα ότι η επιρροή της φωνητικής αναζήτησης στο B2B SEO είναι αναπόφευκτη.

Η έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση για να αποφευχθεί η πληκτρολόγηση σε μικρές συσκευές. Από την άλλη οι έφηβοι χρησιμοποιούν αυτό το είδος της αναζήτησης για να βοηθηθούν με τις εργασίες τους για το σχολείο και για το πανεπιστήμιο, αποδεικνύοντας την έγκαιρη υιοθέτηση της τεχνολογίας φωνής.

Προσωπικοί βοηθοί

Καθώς η υιοθέτηση των προσωπικών βοηθών στις συσκευές συνεχίζει να αυξάνεται, οι άνθρωποι θα συνηθίσουν να χρησιμοποιούν τις φωνητικές εντολές. Αυτή η εξοικείωση θα μεταφερθεί αναπόφευκτα στην οργανική αναζήτηση, ακόμη και στις αγορές B2B, εξαιτίας της ευκολίας χρήσης.

Οι χρήστες χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση επειδή είναι ταχύτερη, απλούστερη και πιο φιλική προς αυτούς. Απλοποιεί την αναζήτηση για τα άτομα που δυσκολεύονται να πληκτρολογούν σε μικρές συσκευές και βοηθά τους ερευνητές να αποφεύγουν την πλοήγηση σε συγκεχυμένα μενού ιστοσελίδων. Επίσης είναι ταχύτερη από την κειμενική αναζήτηση.

Οι άνθρωποι μπορούν να προφέρουν τρεις φορές περισσότερες λέξεις ανά λεπτό σε σχέση με το τι μπορούν να πληκτρολογήσουν. Αν η αναγνώριση φωνής είναι το ίδιο ακριβής με το κείμενο, και το ίδιο ταχύς τότε σίγουρα αξίζει να υιοθετηθεί.

Η φωνητική αναζήτηση παρέχει καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές. Σκεφτείτε ότι το 90% των στελεχών χρησιμοποιεί κινητές συσκευές για να διεξάγει έρευνα πριν κάνει μια αγορά, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα στελέχη αυτά θα μεταβαίνουν σε φωνητική αναζήτηση – ενώ η επόμενη γενιά των B2B αγοραστών ήδη μεγαλώνει με την τεχνολογία ως δεύτερη φύση τους.

Πού χρησιμοποιείται η φωνητική αναζήτηση;

Ο πιο δημοφιλής λόγος για τη χρήση φωνητικής αναζήτησης είναι να ελευθερώσουν οι άνθρωποι τα χέρια τους, έτσι είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι χρήστες την χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητα και τις κουζίνες. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα μέρη.. Σχεδόν 50% αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση στο γραφείο. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τη φωνητική αναζήτηση στο κοινό, τα άτομα με το ανώτατο εισόδημα, αναμφίβολα, δεν ντρέπονται καθόλου να χρησιμοποιούν φωνητική αναζήτηση μπροστά σε άλλους.

Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για το B2B;

Μερικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020, το 50% όλων των αναζητήσεων θα διεξαχθεί φωνητικά. Για να προετοιμαστούν για την επίδραση της φωνητικής αναζήτησης σε B2B SEO, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα. Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα βελτιστοποίησης του περιεχομένου της ιστοσελίδας έτσι ώστε να ταιριάζει για την φωνητική αναζήτηση:

  •  Να είστε mobile friendlyΟι φωνητικές αναζητήσεις είναι πιο πιθανό να πραγματοποιούνται σε κινητές συσκευές, οπότε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να είναι η σελίδα σας responsive. Βελτιώστε την ταχύτητα της φόρτωσης της ιστοσελίδας σας και διαμορφώστε τα βίντεο έτσι ώστε να εμφανίζονται σε πλήρη οθόνη όταν κρατηθούν κάθετα οι συσκευές.
  • Αναθεωρήστε τις λέξεις κλειδιά Οι φωνητικές αναζητήσεις είναι πιο πιθανό να αποτελούνται από περισσότερες λέξεις από τα αντίστοιχα κειμενικά και να χρησιμοποιούν την πιο απλή γλώσσα συνομιλίας. Βρείτε σχετικές λέξεις-κλειδιά και στοχεύστε τους στο περιεχόμενο του ιστότοπου για να απαντήσετε τα ερωτήματα που προφέρονται με ένα φυσικό τρόπο. Πολύ λίγοι άνθρωποι πληκτρολογούν με τον ίδιο τρόπο που μιλούν. Όταν πληκτρολογείτε, υιοθετείτε ένα είδος κωδικοποίησης, οπότε εισάγετε κάτι σαν το "καιρός Αθήνα" στη γραμμή αναζήτησής. Όταν μιλάτε, όμως, είναι πιο πιθανό να κάνετε την πλήρη ερώτηση: "Ποιος είναι ο καιρός στην Αθήνα;" Αυτό το σενάριο ισχύει και για τα ερωτήματα της φωνητικής αναζήτησης..
  • Απαντήστε τις Συχνές Ερωτήσεις Όταν η αναζήτηση γίνεται φωνητικά οι χρήστες συνήθως ξεκινούν με ερωτήσεις: "Ποιος", "Τι", "Πού", "Πότε", "Γιατί" και "Πώς". Για να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, φτιάξτε μια σελίδα με Συχνές Ερωτήσεις και ξεκινήστε κάθε ερώτηση με αυτά τα επιρρήματα.

Η φωνητική αναζήτηση είναι σαφώς σε άνοδο και θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε αυτήν την τάση στο SEO. Πρέπει να σταματήσουμε να νοιαζόμαστε μόνο για το κειμενικό περιεχόμενο και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε αυτό το περιεχόμενο για τις φωνητικές αναζητήσεις.