Ο Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa γεννήθηκε στο Albi της νότιας Γαλλίας, μέλος αριστοκρατικής οικογενείας, γάλλος ζωγράφος, τυπογράφος, εισηγητής, caricaturist και εικονογράφος. O Toulouse-Lautrec είναι από τους πιο γνωστούς ζωγράφους της μετα-ιμπρεσιονιστικής περιόδου, με τους Cézanne, Van Gogh και Gauguin.

Οι γονείς του ήταν πρώτα ξάδελφια, το οποίο οδήγησε σε γενετικές ανωμαλίες. Τα πόδια του σταμάτησαν να μεγαλώνουν, έτσι ώστε ως ενήλικας ήταν εξαιρετικά κοντός (1,42 μ. Ή 4 πόδια 8 in). Λόγω αυτής της ανωμαλίας, δεν μπόρεσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, που τον οδήγησε στο σχέδιο. Ήταν ένας σημαντικός καλλιτέχνης και πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής (γνωστής ως belle époque) της εποχής του. Θεωρείται επίσης ένας από τους πρωτοπόρους της τέχνης των αφισών, γνωστός κυρίως για τις αφίσες που έκανε για το καμπαρέ του Moulin Rouge.

Οι πίνακές του χαρακτηρίστηκαν από έντονα χρώματα και ανθρώπινη παρουσία. Ασχολήθηκε επίσης με την τεχνική της λιθογραφίας, επηρεασμένη από την ιαπωνική τέχνη και τις ιαπωνικές χαρακτικές.

Ζούσε κυρίως στη Μονμάρτρη, που ήταν το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, καθώς έπασχε από σύφιλη.