Οι πιο σύγχρονες και ανταγωνιστικές εταιρείες βασίζονται πάντα σε κάτι σταθερό. Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα στατιστικά δεδομένα σε όλες τις δραστηριότητες της επιχείρησής σας ακόμα και στο design.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προσεγγίζουν την έννοια του μάρκετινγκ και της διαφήμισης ακολουθώντας την «προαίσθηση» ή το «γούστο» τους. Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις πιο πετυχημένες καμπάνιες φαίνεται να έχουν έρθει από το πουθενά. Ωστόσο, πολλές από τις καμπάνιες που βασίζονται στη «προαίσθηση» ή στο «ένστικτο» αποτυγχάνουν άσχημα. Το ποσοστό επιτυχίας μιας καθαρά «διαισθητικής» καμπάνιας φαίνεται στατιστικά σαν ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Όταν τα δεδομένα είναι φτηνά, η έρευνα μπορεί να παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, συμπληρώνοντας τη δημιουργικότητα και τη διαίσθηση. Η διαδικασία του σχεδιασμού μιας καμπάνιας αλλάζει δραματικά.

Το μυστικό της επιτυχίας βασίζεται στη χρήση των στατιστικών δεδομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας του design. Η χρήση της στατιστικής μειώνει το χρόνο που ξοδεύει ο web designer ή γραφίστας και δημιουργεί εμπιστοσύνη από την πλευρά των υπεύθυνων.

Η στατιστική ανάλυση δεν είναι πλέον κάτι που θα εξετάσουμε μετά από την έναρξη του project. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη βελτιστοποίηση πριν ξεκινήσουμε, που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από το design που βασίζεται στη διαίσθηση, στην εμπειρία και στο γούστο των άλλων στο design το οποίο μπορείτε να υποστηρίξετε με αριθμούς και το οποίο θα σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις στην πορεία. Εάν σας φαίνεται όλο αυτό χρονοβόρο στη πραγματικότητα ξοδεύετε πολύ περισσότερο χρόνο όταν ξεκινάτε μια καμπάνια ή δημιουργείτε μια καινούργια ιστοσελίδα για να δείτε πόσο άσχημα ή καλά θα πάει.

Οι παραδοσιακοί designer συνήθως παρουσιάζουν τρεις εκδοχές  και ζητούν από το αφεντικό ή από τον πελάτη να επιλέξουν αυτό που προτιμούν. Η προϋπόθεση είναι ότι οποιοδήποτε από τα δημιουργικά θα λειτουργήσει, οπότε γιατί να μην αφήσουμε τον πελάτη να επιλέξει; Επιπλέον αυτή η τακτική μεταφέρει την ευθύνη αν η νέα σελίδα ή το δημιουργικό αποτυγχάνει. Είναι μια απαράδεκτη στρατηγική για την εταιρεία που θεωρείται σύγχρονη και προοδευτική. Η απάντησή σας σε κάθε ερώτηση πρέπει να είναι: "Δεν ξέρω. Δείξτε μου τι λέει η στατιστική".

Αρχικά, αυτό μπορεί να προκαλέσει φόβο και σύγχυση με την ομάδα των designers. Εάν υιοθετήσουν όμως αυτές τις τακτικές θα  παρουσιάζουν τις ίδιες τρεις επιλογές αλλά θα έχουν μια σταθερή υποστήριξη από τα στατιστικά δεδομένα, που αντλήσανε από τα focus groups ή ρωτώντας 5-10 συναδέλφους. Οι landing pages, οι αρχικές σελίδες, πληροφορίες για την εταιρεία, επικοινωνία, banner, rollups και πολλά άλλα αξίζουν να περάσουν από ένα «τεστ» με μία ομάδα κριτών που θα σας πει τη γνώμη της αφού δει και τα τρία mockups.

Δυστυχώς, τα στελέχη μπορεί να μη δεχτούν το δημιουργικό σας και να θελήσουν να το αλλάξουν. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν εμπιστεύονται την ομάδα τους. Η λύση είναι να τους παρουσιάσετε τα στατιστικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν στελέχη τα οποία, όταν παρουσιάζονται με τα κατάλληλα στοιχεία, θα επιλέξουν τη δική τους διαίσθηση. Οι διευθυντές αισθάνονται την ανάγκη να γεμίσουν τα κενά με αποφάσεις. Συμπληρώστε αυτά τα κενά με τα στατιστικά δεδομένα και θα δείτε πως τα αφεντικά σας θα σας εμπιστεύονται περισσότερο.